RETAILTREND: MULTISPACES

2 Posted by - 12 april 2021 - Publicaties

De toekomst van consumentenomgevingen wordt gebouwd op een fundament van flexibiliteit. Daar heb ik het al vanaf het verschijnen van de eerste editie van Prikkel de Koopknop over. Door de pandemie is deze behoefte duidelijk in een stroomversnelling gekomen en op het netvlies van veel retailers. Van arena’s, events, retail tot cafés, de nieuwste constructies maken gebruik van een gehybridiseerd ontwerp voor aanpasbaar, multifunctioneel gebruik – waarmee de volgende generatie verzamelruimten wordt ingeluid. Zeker nu we nog steeds te maken hebben met de pandemie. Meebewegen is het credo.

Het Off-White vlaggenschip van Virgil Abloh in Miami is ook ontworpen met het oog op de mogelijkheid om eenvoudig het format aan te passen aan de wensen van de klant op dat moment. De ruimte, die in augustus 2020 werd geopend, geeft een nieuwe invulling aan de functie van fysieke winkels. Bij het ontwerpen van de winkel vroeg Samir Bantal, directeur van AMO van architectenbureau OMA, zich af: “Als we in staat zijn om aan onze behoeften te voldoen door veel dingen online te bestellen, wat is dan de rol van een fysieke winkel?”

Het antwoord is volgens Abloh en Bantal een flexibele crossover van winkelactiviteiten en culturele evenementen. Het ontwerp is daarom geschikt voor alles, van een catwalk show of een concert tot een café tot een e-commerce fulfilmentcentrum (zogeheten dark store). “Het kan zijn wat de omgeving nodig heeft, in plaats van te wedden op: hey, deze vierkante meters moeten 24/7 voor de detailhandel worden gebruikt”, zei Abloh tegen Dezeen. “Wie weet … ik zou er een Uber-levering van Off-White van kunnen maken – dat is de vrijheid.”

Het resultaat is “een ruimte die in de loop van de tijd aanpasbaar en transformeerbaar is”, legt Bantal uit. “Je schuift als het ware alles wat retail is in en comprimeert het in de ruimte erachter … terwijl de ruimte voor die gevel helemaal open en vrij is en voor elke functie kan worden gebruikt.” De strakke esthetiek van de Off-White flagshipstore weerspiegelt dit aanpassingsvermogen, met onopgesmukte wanden van betaalbaar gegolfd metaal, eenvoudige planken en bleke betonnen vloeren.

Ben je benieuwd hoe jij jouw winkel verder kunt flexibiliseren? Kom in gesprek en we onderzoeken samen de mogelijkheden.

Wil je direct aan de slag? Bekijk dan hier de webinar mogelijkheden en laat je binnen een uur bijpraten over de mogelijkheden om jouw winkelformat verder te flexibiliseren.