Vloeibare fysieke retail

2 Posted by - 1 december 2018 - Geen categorie

Regelmatig hebben we het over de noodzaak van hybride winkelconcepten. Vloeibaarder dan wat Matches Fashion afgelopen september in Londen liet zien, wordt het wat ons betreft niet. In een, op het eerste gezicht typische stadswoning aan de Carlos Place 5, programmeert dit luxe merk het hele jaar door. Dagelijks worden een of meerdere ruimtes verandert. Niet alleen qua producten, maar juist de totale setting. Zo sta je bijvoorbeeld plots midden in een fotoshoot of ben je aanwezig bij de boeksignering van Kate Moss.

“It’s a place of discovery,” says Ulric Jerome, the chief executive of MatchesFashion.com, of 5 Carlos Place.

Queen Anne Revival
Synchroon zijn er behoorlijk wat authentieke elementen in dit pand uit eind 19de eeuw in ere hersteld door de betrokken interieurarchitect, P. Joseph. Er is behoorlijk wat aandacht geschonken aan de oorspronkelijke esthetiek en aan de geest van de plek. Zoals de oorspronkelijke trap, het plafond, de open haarden.

Learnings
Wat kunnen we leren van dit concept? Als je iets unieks doet dan wordt locatiekeuze veel minder relevant. Bijna ondergeschikt. Klanten kunnen nu al kiezen voor dit type retail waarbij het niet over product gaat maar om het delen van echte belevenissen. Je bent er just in time bij of je hebt ‘de voorstelling’ het gemist. Kortom: er ontstaat hierdoor een duidelijk call for urgency in plaats van ‘ik zie wel wanneer ik een bezoekje breng aan de winkel’. Dan is de show die je echt graag wil bezoeken immers mogelijk al afgelopen.

Wat vraagt dit van je ontwerp?
Het pand is slechts de fysieke schil van het concept. Om snel en eenvoudig (soms zelfs ’s avonds en/of ’s nachts) een ruimte te kunnen restylen heb je meer theater-achtige elementen nodig. Voorzetwandjes die snel van een kleur of print te voorzien zijn om zo de juiste sfeer te creëren, verlichting die kan meebewegen, benaderingsschakelaars en soundscapes om de sfeer per ruimte verder te verrijken. Je maakt gebruik van juist die elementen die zorgen voor een haast hybride format.

https://www.youtube.com/watch?v=C9zyNgLwbaM