Tijdelijk Huis van Thuis

1 Posted by - 2 juli 2021 - Publicaties

Twee keer een bezoek op 3 juli 2021 waard! De entree is gratis, inschrijven verplicht.

We zijn maandenlang geconfronteerd met zowel de beperkingen als de veelzijdigheid van ons eigen (t)huis. Ook het maatschappelijke leven werd door de uitbraak van de covid-19-pandemie ondersteboven gekeerd. De actualiteit biedt zo een aanleiding om – ook, of misschien wel juist – vanuit een ontwerpperspectief opnieuw stil te staan bij zowel het persoonlijke als openbare leven. Het huis kan als veilige haven of thuiswerkplek zijn vormgegeven, als financiële investering of spookhuis en als een huiselijke plek van verleiding of juist unheimisch middel van controle of straf. De maatschappij wordt geduid, ingericht en bijgestuurd door ontwerpkeuzes en -strategieën. Hoe ontwerpen we onze eigen en onze gedeelde ideale wereld?

Het Nieuwe Instituut biedt als een Tijdelijk Huis van Thuis een caleidoscopisch overzicht van uiteenlopende visies op het huiselijk interieur. Elke kamer van het huis biedt een ander perspectief op ‘thuis’, van (on)veiligheid en thuisloosheid, tot droomhuizen, spookhuizen en Funda-make-overs.

Aan de hand van de tentoonstellingen Holland in Vorm (1987) en Do Create van Droog Design en Kessels Kramer (2000) wordt in het Tijdelijk Huis ook gekeken naar de manier waarop de canon van Nederlands ontwerp zich ontwikkelt. Vanuit de recente Nederlandse designgeschiedenis wordt er stilgestaan bij de actuele praktijk van de ontwerper. Ten slotte is er te zien hoe Het Nieuwe Instituut zich sinds 2013 heeft beziggehouden met het interieur.

Het ontwerp van het sociale

Achter de gevel van het Tijdelijk Huis van Thuis schuilt een labyrint aan kamers. Een bezoeker beleeft een feest der herkenning of wordt vooral verrast door de diversiteit aan perspectieven op het huiselijk interieur. Je wordt aan het begin van je gereserveerde tijdslot ontvangen met een kopje thee, een onbekende bekende komt even bij je zitten of neemt je mee. Elke bezoeker ervaart een unieke dwarsdoorsnede van het rijke aanbod in Tijdelijk Huis van Thuis. Je gaat deuren door, drempels over, dwaalt door het huis en ontdekt waar je thuis bent. Of je nu links- of rechtsaf gaat, de route is altijd even onverwacht. Dwalend door een opeenvolging van ruimtes en in gesprek met kamerbewoners kom je erachter wat jouw minimale woonbehoeften zijn of wat kunstmatige intelligentie van jouw inrichting vindt. Je kunt je met een boek terugtrekken in een knus hoekje of je overgeven aan schoonmaken. Na een paar bliksembezoeken sta je binnen een uur vol nieuwe indrukken weer buiten: op weg naar huis bedenk je nog eens wat ‘(t)huis’ allemaal betekent.

Beeld: Maureen Mooren. Foto: Johannes Schwartz.