
Kassaloos winkelen in de winkelstraat. Brengt deze ontwikkeling ons dichterbij de toekomst van de fysieke retail? Zou de Uncommon Store de eerste kunnen zijn die bezoekers enthousiast maakt over het nieuwe winkelen?
Amazon heeft al weer enige tijd geleden zijn eerste ‘no checkouts, just walk out’ winkel geopend in Londen. In de afgelopen maanden waren luchthavenverkopers Cibo Express Gourmet Markets en Hudson News een van de eersten die Amazon’s white-label-versie van de ‘gewoon weglopen-technologie’ die de Go en Fresh-winkels aandrijft, hebben overgenomen.
Anderen kijken verder dan het ecosysteem van Amazon. In het afgelopen periode heeft de Franse retailer Monoprix kassaloze winkels getest, heeft KFC contactloze ophaalautomaten toegevoegd in Japan en heeft Dunkin zijn eigen kassavrije pilot meegemaakt. Ondertussen heeft AiFi in onze thuisbasis Nederland onlangs een samenwerking aangekondigd met deze gemaksketen. Wundermart is van plan om tot 1.000 nieuwe onbemande locaties te creëren in het internationale winkelnetwerk van het merk. Kassaloze start-ups zoals Standard Cognition. Terwijl anderen, zoals het Berlijnse Nomitri, vrij recent hun moment hebben gekozen om met ideeën over een kassaloos format naar buiten te komen.
Is de Uncommon Store de toekomst van retail?
Wat je gevoelens ook zijn over de retro-futuristische look van de Uncommon Store een ontwerp van Atelier Archi@Mosphere, het maximalisme van de laminaat-, acryl- en metaalbehandeling – werkt eigenlijk alleen in zo’n kleine ruimte omdat het wordt gecompenseerd door het ontbreken van vrijstaande product presentaties. Zoals het logo boven de winkel aangeeft, moet je als een pijl door deze ruimte schieten. Een dergelijk interieur moet dus op versnellen van het winkelproces inspelen, maar het ook uit de weg gaan. De interessante vraag is echter of gemaksretail zo werkt in het hoofd van de bezoeker, de consument?
Brengt deze samenwerking ons dichterbij de toekomst van retail?
De Uncommon Store is een samenwerking tussen Hyundai IT&E en Amazon en een ontwerp van Atelier Archi@Mosphere. Gezien de bekende kreten rond geautomatiseerde detailhandel (‘grijpen en gaan’ en ‘gewoon weglopen’) kopiëren de meeste retailers de krappe, omslachtige plattegronden van hun analoge voorouders. Hoewel een van de belangrijkste voordelen voor detailhandelaren van deze datarijke winkels reactief voorraadbeheer is, iets dat zou moeten resulteren in een meer op maat gemaakt en dus gestroomlijnd productaanbod, hebben velen nog steeds een overweldigend aantal producten en een traditionele winkel.
Ze creëren niet precies het soort omgeving dat doorstroming stimuleert, of een winkelervaring neerzet waarin efficiëntie voorop staat en hand in hand gaat met een geheel nieuwe belevenis. Een winkel die weet wat de consument wil, hoeft immers niet zoveel product opties te bieden en kiest in alle opzichten voor vergaande flexibiliteit binnen het winkelformat.
Wil je aan de slag met je eigen winkelconcept? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Kies je er voor om zelf aan de slag te gaan? Er zijn verschillende mogelijkheden: lees een of meerdere retailboeken en ontdek de mogelijkheden of kies voor een kort en krachtig webinar en laat je een uur bijspreken over de mogelijkheden. Liever iets meer de diepte in? Kies er dan voor om de driedaagse Stoomcursus Retail te volgen.
Beeld: Uncommon Store design Archi@Mosphere