Blog: een zoete geurbeleving

1 Posted by - 6 mei 2016 - * Nieuws, Retailstylisten

Nergens zo inspirerend snuffelen als bij LabSolue tijdens Salone Del Mobile
Nergens in Milaan ruikt de lucht zo zoet als in Hotel Magna Pars. Voor retailstylist Saskia Hogevonder stak Hotel à Parfume er tijdens Salone Del Mobile met kop en schouders bovenuit als het gaat om een inspirerend concept.  Hoteleigenaar Roberto Martone bouwde op de fundering van zijn vaders parfumfabriek een 39-kamerhotel volledig in het teken van geur. In elke kamer hangt een unieke geur op basis van bloemen, bomen of fruit en deze geur bepaalt de inrichting van de ruimte.

LabSolue drie gekleurde flesjes

Het parfumlaboratorium
De nieuwste aanwinst en aanvulling op het geurconcept van Hotel Magna Pars is LabSolue, een parfumlaboratorium ontwikkeld door Roberto’s dochters Ambra en Giorgia. Bij binnenkomst valt direct de combinatie tussen de drie basismaterialen: hout, staal en glas op. In de houten kasten en werkbaden zijn oude chemische werkruimtes en stalen lichtarmaturen van de oude parfumfabriek verwerkt. De materiaalkeuze zorgt voor een spannend contrast tussen de industriële en mannelijke look-and-feel en de emotionele en vrouwelijke kenmerken van geur.

LabSolue fles en bloem

De zoete geurbeleving
In groepjes van vijf krijgen de hotelgasten een rondleiding van één van de zussen en ervaren de zoetste geurbeleving van Milaan. LabSolue verkoopt de originele geuren van de parfumfabriek ‘Marvin’ als een ode aan het werk dat hun grootvader heeft verricht. Geur is heel persoonlijk en je kunt je met geur ook duidelijk onderscheiden. In het laboratorium stel je samen met een geurspecialist jouw custom made geur samen. Je kiest jouw favoriete geuren door aan laboratoriumtrechters met een geurtsrip te ruiken. Vervolgens haalt de specialist de gekozen geuren uit een stalen koelkast en bottelt jouw persoonlijke samenstelling in een ambergekleurd flesje, dat gebaseerd is op de farmacieverpakkingen van de parfumfabriek.

LabSolue amber gekleurde flesjes

De parfumbibliotheek
Tijdens het wachten op het bottelen, nemen de gasten in alle rust plaats in de privé-bibliotheek. In een chique fauteuil is het heerlijk bladeren in één van de boeken over parfum. Ambra en Giorgia zijn in 2013 begonnen met het verzamelen van de boeken en halen hier nog steeds inspiratie uit, bijvoorbeeld over het maken van geurkaarsen en bamboesticks.

LabSolue verpakking

Wie niet horen wil, moet maar ruiken
LabSolue onderscheidt zich door een sterk geurconcept te bouwen op de parfumgeschiedenis van de familie en dit door te vertalen in elk detail. Hierdoor ervaart de bezoeker een onvergetelijke geurbeleving aangesterkt met de tijdloze omgeving van het laboratorium. Geur beïnvloedt 75% van onze emoties. Dit komt doordat geur emoties kan opwekken die verbonden zijn aan persoonlijke herinneringen. Door een sterk geurconcept neer te zetten dat past bij jouw stijlgroep, ontwikkel je een fantastische manier om jouw merk op het diepste niveau te verankeren bij de consument.

Kijk voor meer retail-inspiratie uit Milaan op Instagram.

 Over Saskia Hogevonder
Saskia Hogevonder is retailstylist bij RetailTheater. Ze begon 20 jaar geleden als visual merchandiser en ze helpt als retailstylist ondernemers met de visuele vertaling van de boodschap in de vorm van een etalage, een hotspot of een complete winkelinrichting.  Het retailmerchandise-vak is continu in beweging en om actueel te blijven gaat Saskia dan ook regelmatig op zoek naar inspiratie in binnen- en buitenland.

Alle foto’s zijn gemaakt door Saskia Hogevonder