Het effect van kleur

2 Posted by - 19 december 2020 - * Nieuws

Wil je meer weten over wat kleur voor jouw concept kan betekenen. Op de hoogte zijn van de laatste kleurtrends en de mogelijkheden voor jouw winkel, neem dan deel aan het webinar: Kleur bekennen op maandag 11 april 2022 van 16.00 tot 17.00 uur.

Het is de meest betaalbare manier om het verschil te maken in jouw winkel: kleur. En wie weet ook wel de meest effectieve! Maar liefst 80% van de zintuiglijke beleving gaat namelijk via de ogen. Kleur is het eerste wat je ziet en bepaalt dus jouw beleving. Ontzettend belangrijk dus. En toch blijft het helaas vaak een onderbelicht onderwerp binnen winkelontwerpen. Daarom geven wij vier voorbeelden van retailers die de invloed van kleur optimaal benutten. Laat je inspireren en maak het verschil met kleur!

Activeer met kleur
Sport is een activiteit. Als sportretailer wil je dan ook dat jouw klant met de juiste mindset in jouw winkel rondloopt. Hoe je dit bereikt? Bij deze NIKE womenswear pop-up store in New York zie je hoe het sportgevoel wordt uitgedrukt in activerende kleuren. Het felle roze, in combinatie met felle kleuraccenten en neonverlichting, zorgt voor een opwekkend, jong, vrouwelijk en sportief gevoel. Met de juiste kleurkeuze creëer je dus de gewenste beleving.

IF_kleur_NIKE kopie_WP(bron: dezeen.com)

Vervorm met kleur
Met kleur kan je ook de ruimtelijke beleving van jouw winkel veranderen. Heb je een erg diepe ruimte? Maak deze dan vierkant, of in ieder geval minder diep, door de wand in de zichtlijn donkerder te maken dan de andere wanden en de vloer. Het effect hiervan zie je bij de winkel van moderetailer Ginger & Smart in Australië. De achterste wand is voorzien van een luxe petrol kleur, waardoor de hele ruimte dichterbij lijkt te komen en de winkel overzichtelijker wordt.

IF_Kleur_GingerSmart_WP(bron: yellowtrace.com)

Contrast met kleur
Je kan ook kiezen voor een simpel en neutraal kleurenpalet om daar vervolgens enkele contrastkleuren aan toe te voegen. Kijk bijvoorbeeld naar de brillenboetiek Endpiece in Seoul. Door enkele felle kleuraccenten toe te voegen breng je leven en dynamiek in een overwegend neutrale ruimte. Het knalgele blok springt er echt uit en accentueert de zichtlijn.

IF_Kleur_Endpiece_WP(bron: yellowtrace.com)

Vandaag is rood, morgen blauw
In de winkel van Pikolinos zien we techniek en flexibiliteit. Je kan in feite alles doen. Wil je het ene moment activeren en het volgende moment juist vertragen? Geen probleem. Met video-installaties op een digitaal scherm kan je dus per seizoen, per dag, per ieder gewenst moment, jouw winkel(concept) gemakkelijk transformeren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die kleur kan bieden binnen jouw concept? Kom in gesprek met Carin Frijters zij verteld jou graag wat kleur voor jouw winkel kan betekenen.