MAAK KENNIS MET RETAILTHEATER

Wij geloven in de toekomst van de fysieke winkel. De concurrentie is groot, zeker met de komst van online. Zorg dus dat je het verschil maakt! RetailTheater is een netwerkorganisatie, een online platform en een praktisch boek ineen. In ons praktische boek leggen wij in heldere taal en met inspirerende voorbeelden uit wat de nieuwste spelregels in retail zijn. Maar de branche verandert natuurlijk continue! Op onze blog en via onze socialmediakanalen delen wij daarom de laatste inspiratie en tips & tricks. De aanpak van RetailTheaterRetailTheater werkt volgens de drie stappen inspiratie, co-creatie en activatie, zoals in onderstaand schema te zien is. We kunnen daarbij alle stappen doorlopen, maar we nemen uiteraard ook graag een onderdeel uit handen. Samen aan de slag Elke klant legt een reis af. Die reis begint al vóórdat er iets gekocht is, gaat verder tijdens de aanschaf en loopt ook daarná nog door. Samen vormen die stappen de klantreis of customer journey. Tijdens de eerste stappen laten klanten zich (bewust of onbewust) inspireren. Ze oriënteren zich en bekijken het product of de service. Dat kan vandaag de dag echt op allerlei ‘plekken’, zowel fysiek als online. De klantreis en expert check-upBij de klantreis gaat het dus letterlijk om de contactmomenten – de tijd tussen retailer en (potentiële) klant – en de verscholen kansen. Bij de klantreis en expert check-up kijkt RetailTheater als het ware letterlijk door de ogen van jouw klant en ontdekt zo waar de kansen tijdens deze reis liggen voor jouw concept. Het resultaat is een handzame en praktische rapportage waarmee je direct aan de slag kunt. Hoe uitgebreid die rapportage is, is afgestemd op jouw budget en wensen. Bekijk hier de mogelijkheden. Maak kennis met de Regisseur van WinkelbelevingCarin Frijters werkt, samen met verschillende retailspecialisten, volgens de inzichten uit de boeken Prikkel de Koopknop, RetailTheater en de Retail Survival Guide. Zij helpt retailers, ketens en fabrikanten met het bedenken van nieuwe, eigentijdse concepten en met het verbeteren van bestaande (winkel-)concepten. Ook op het gebied van styling, merchandise, product, routing, lay-out en activatie is vaak nog veel te winnen en daar weet zij als geen ander raad mee! Wil je praktisch advies op maat of ga je liever direct aan de slag met één van de retailspecialisten uit ons netwerk? Neem contact met ons op. Wij gaan graag verder met je in gesprek. Deze merken gingen je voor:

STAP VOOR STAP DOOR DE CRISIS

Dat retail een dynamische branche is, is een bekend gegeven. Maar anno nu zien ondernemers zich geplaatst voor een wel héél bont palet aan ontwikkelingen en uitdagingen: de nasleep van de coronapandemie, hoge energieprijzen, inflatie, uitgeputte reserves en krapte op de arbeidsmarkt. Leesvoer: hoe overleef je als retailer?‘Crisissen zijn van alle tijden’ en flexibiliteit is key. Je moet wel een rasoptimist zijn om positief te blijven in het post-corona winkelklimaat. Carin Frijters heeft als doorgewinterd retailadviseur alles wat mis kan gaan gezien en helpt winkeliers onder het motto ‘doorgaan’ om voorbereid te zijn op steeds veranderende tijden. Lees in onderstaand artikel over haar werkwijze en visie. En… blijf RetailTheater vooral volgen op de diverse online podia voor meer actuele tips en inspiratie. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op retailgebied? Schrijf je dan hieronder in voor de retail inspiratieflash.

SNEAK PREVIEW: RETAIL SURVIVAL GUIDE

RetailTheater, juist in crisistijd! Is er in deze heftige tijden nog plek voor de fysieke winkel? Absoluut, maar dan wel de phygital versie graag! Realiseer je daarbij wel dat de consumentenbehoefte in de afgelopen periode behoorlijk is veranderd. Klanten zoeken meer dan ooit afleiding, een warm bad en volop persoonlijke aandacht. Wat als je als winkelier wel nodig hebt is een flinke dosis retailtheater. Méér dan ooit is het zaak klanten tijdens de volledige reis te verleiden door het creëren van unieke content en in te spelen op hun zintuigen. In dit boek bespreekt Carin Frijters, retailexpert, de 5 stappen die nodig zijn om de koopknop van jouw klanten te blijven prikkelen. Je gaat aan de slag met de klantreis, ontdekt het extreem grote belang ervan, onderzoekt kansen en krijgt volop inspirerende tips & tricks zodat je met jouw winkelconcept elke crisis volg vertrouwen te lijf kunt gaan! Met een voorwoord van Caroline van Turennout, directeur Marketing & e-Commerce bij het succesvolle Zeeman. Nog niet overtuigd van de aanschaf van het Retail Survival Guide boek?

RETAILTREND: FLEX MULTISPACES

De toekomst van consumentenomgevingen wordt gebouwd op een fundament van flexibiliteit. Daar gaat het bij RetailTheater al over sinds het verschijnen van de eerste editie van Prikkel de Koopknop. Door de pandemie is deze behoefte duidelijk in een stroomversnelling gekomen en veel retailers hebben die ontwikkeling nu op het netvlies. Arena’s, eventlocaties, winkels en cafés; in de nieuwste retailruimtes wordt een gehybridiseerd ontwerp toegepast voor aanpasbaar, multifunctioneel gebruik. Hiermee wordt een volgende generatie verzamelruimtes ingeluid. Zeker nu we in de toekomst misschien wel weer te maken krijgen met een pandemie of soortgelijke crisis, is meebewegen is het credo. Het Off-White vlaggenschip van Virgil Abloh in Miami is een lichtend voorbeeld van een ontwerp waarbij het mogelijk is om eenvoudig het format aan te passen aan de wensen van de klant op dát moment. De ruimte, die in augustus 2020 werd geopend, geeft een nieuwe invulling aan de functie van fysieke winkels. Bij het ontwerpen van de winkel vroeg Samir Bantal, directeur van architectenbureau AMO, zich af: “Als we in staat zijn om aan onze behoeften te voldoen door veel dingen online te bestellen, wat is dan de rol van een fysieke winkel?” Het antwoord is volgens Abloh en Bantal een flexibele crossover van winkelactiviteiten en culturele evenementen. Het ontwerp is daarom geschikt voor alles: van catwalkshow en concert tot café en e-commerce fulfilmentcentrum (zogeheten dark store). “Het kan zijn wat de omgeving nodig heeft, in plaats van te wedden op: hey, deze vierkante meters moeten 24/7 voor de detailhandel worden gebruikt”, zegt Abloh tegen Dezeen. “Wie weet … ik zou er een Uber delivery van Off-White van kunnen maken – dat is de vrijheid en de lol.” Het resultaat is “een ruimte die in de loop van de tijd aanpasbaar en transformeerbaar is”, legt Bantal uit. “Je schuift als het ware alles wat retail is in en comprimeert het in de ruimte erachter… terwijl de ruimte voor die gevel helemaal open en vrij is en voor elke functie kan worden gebruikt.” De strakke esthetiek van de Off-White flagshipstore weerspiegelt dit aanpassingsvermogen, met onopgesmukte wanden van betaalbaar gegolfd metaal, eenvoudige planken en bleke betonnen vloeren. Ben je benieuwd hoe jij jouw winkel verder kunt flexibiliseren? Kom in gesprek en we onderzoeken samen de mogelijkheden. Wil je direct aan de slag? Bekijk dan hier de webinar mogelijkheden en laat je binnen een uur bijpraten over de mogelijkheden om jouw winkelformat verder te flexibiliseren.

RETAILTREND: DE KRACHT VAN KLEUR

Wil je meer weten over wat kleur voor jouw concept kan betekenen, op de hoogte zijn van de laatste kleurtrends en de mogelijkheden voor jouw winkel? Neem dan deel aan het webinar: Kleur bekennen op maandag 30 januari 2023 van 16.00 tot 17.00 uur. Kleur is de meest betaalbare en effectieve manier om het verschil te maken in jouw winkel! Maar liefst 80% van de zintuiglijke beleving gaat namelijk via je ogen. Kleur is het eerste wat je ziet bij het betreden van een ruimte en daarmee bepalend voor jouw beleving. Ontzettend belangrijk dus. Toch blijft kleur helaas vaak een onderbelicht thema binnen winkelontwerpen. Daarom geven wij drie voorbeelden van retailers die de invloed van kleur op een geheel eigen manier benutten. Laat je inspireren en maak het verschil met kleur binnen jouw concept! Vervorm een ruimte met kleurMet kleur kun je ook de ruimtelijke beleving van jouw winkel veranderen. Heb je een erg diepe ruimte of wil je de ruimte optisch breder maken? Maak deze dan minder diep door de wand in de zichtlijn donkerder te maken dan de andere wanden en de vloer. Het effect hiervan zie je bij haarstudio Picasso. De achterste wand is voorzien van een diep donkergroen, waardoor de achterwand dichterbij lijkt te komen en de winkel minder diep en overzichtelijker wordt. Bekijk de video en ontdek hoe RetailTheater dit principe heeft toegepast bij haarstudio Picasso. Activeer met kleurSport is een activiteit. Als sportretailer wil je dan ook dat jouw klant met de juiste mindset in jouw winkel rondloopt. Hoe je dit bereikt? Bij deze NIKE womenswear pop-up store in New York zie je hoe het sportgevoel wordt uitgedrukt in activerende kleuren. Het magenta roze in combinatie met felle fluor kleuraccenten en neonverlichting zorgt voor een opwekkend, jong, vrouwelijk en sportief gevoel.Met de inzet van dit kleurpalet creëert Nike een actieve beleving. Geef contrast met kleurOf kies voor een bescheiden en neutraal kleurenpalet en voeg daar vervolgens enkele contrastkleuren aan toe. Kijk bijvoorbeeld naar de brillenboetiek Endpiece in Seoul. Door enkele (felle) kleuraccenten toe te voegen breng je leven en dynamiek in een overwegend neutrale ruimte. Het knalgele blok springt er écht uit en accentueert de zichtlijn. Wil je meer weten over de mogelijkheden die kleur kan bieden binnen jouw concept? Volg een van de webinars over kleur of neem contact op met Carin Frijters door te mailen met carin@retailtheater.nl. Zij vertelt jou graag alles over kleur en wat het voor jouw (winkel)concept kan betekenen.

NIEUW BUSINESSMODEL: KLARNA

Klarna staat vooral bekend als online betaaldienst. De nieuwe missie van Klarna is om een shopping experience te creëren die voor iedereen smooth en vlekkeloos verloopt en waarbij iedere partij betrokken wordt die onderdeel is van de klantreis. Het heeft wat weg van Lego maar is tegelijkertijd écht anders. Lees hier meer over het nieuwe businessmodel van Klarna: The Future Shopping Lab. Bij het vernieuwingsproces heeft het bedrijf experts uit zeer verschillende disciplines betrokken om na te denken over diverse scenario’s. Er is gewerkt met het ‘what-if-principe’. Het eerste resultaat: een modulaire postbox. Ieder huis heeft wel een brievenbus of een postbox. Er komen steeds meer pakketjes en we willen als het even kan óók als ontvanger een persoonlijke ervaring. Dat moet de gedachte zijn geweest bij het ontwikkelen van The Future Shopping Lab. Zo is er een in- en outbox, waar je naast het ophalen van pakketjes ook de retourpakketjes in kunt plaatsen. Die pakketjes kun je óók nog eens zichtbaar maken voor mensen in de directe omgeving zodat zij jouw pakketje kunnen overnemen. Dat is weer goed is voor de ecologische footprint. Momenteel kun je gebruik maken van een 3D-printbox en een recyclebox en er is een drone landingsplaats. Hoe ziet de volgende box eruit en welke functie zal die hebben? Wil jij ook weleens de grenzen en de mogelijkheden van jouw winkelconcept verkennen? Kom in gesprek, wij helpen je graag verder.

RETAILTREND: RETAIL COMMUNITY

Je hebt intussen wel door dat retail steeds minder gaat over de producten die je verkoopt. En juist gaat over de ervaring die jij de consument biedt en hoe je hen daarmee bindt aan jouw ‘merk’. Veelal vindt deze ervaring plaats op de winkelvloer, maar daarnaast speelt online de laatste jaren een steeds grotere rol. Het is dan ook niet vreemd dat de steeds groter wordende gamewereld steeds vaker een rol speelt in deze beleving. Hieronder deel ik graag twee mooie voorbeelden om je te inspireren. Onderschat de gaming niet Gaming is hot! De tijd waarin de gaming-community slechts bestond uit nerds die amper hun huis uitkwamen zijn we ruimschoots voorbij. Tegenwoordig zit vrijwel iedereen (4 op de 5 Amerikanen heeft een computergame gespeeld in de eerste helft van 2020) wel op zijn telefoon voor potje candy-crush of sluit ’s avonds een game-console aan voor een spelletje Fortnite, Call of Duty of Fifa 21. We zien gamen niet langer alleen als een leuk tijdverdrijf, maar juist ook steeds vaker als manier om even tot rust te komen en de gedachten af te leiden van de dagelijkste beslommering. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om wereldwijd in contact te komen met gelijkgestemden. Mocht je nu denken: “ja leuk, maar dit gaat niet over mijn doelgroep”, think twice! Want uit het hierboven aangehaalde onderzoek blijkt dat de cijfers over gaming los staan van geslacht, inkomen en etniciteit. En het laat daarnaast juist een bijzondere groei zien in de leeftijdscategorie 45+. Twee mooie voorbeeldenZoals gezegd deel ik graag twee mooie voorbeelden met jullie. Twee voorbeelden van winkels die qua doelgroep en winkelbeleving mijlenver uit elkaar liggen. Maar die beiden – op geheel eigen wijze – games gebruiken om hun winkelervaring te delen en doelgroepen aan zich te binden.   1.      Aldi GamingAldi (ja, de discounter) heeft er in Duitsland voor gekozen om actief in te zetten op gaming om op deze manier in contact te komen met een voor hen nieuwe doelgroep. Gelukkig begreep Aldi als geen ander, dat enkel passende producten aan het assortiment toe voegen, deze groep niet naar je winkel brengt. Zij zochten daarom de doelgroep daar op waar zij actief zijn en lanceerde in samenwerking met vier top-gamers het ALDI Gaming TV kanaal op Twitch (populaire streamingdienst van Amazon). Door het delen van aansprekende content en de samenwerking met de in bekende gamers die samen een fanbase hebben van honderdduizenden kijkers, zorgde ervoor dat ALDI op ze letterlijk op het netvlies van hun doelgroep kwamen. 2.     Social Store BurberryBurberry kiest er juist voor om de game-ervaring naar de winkelvloer te brengen en hiermee de grens tussen fysiek en online te vervagen. In Shenzen (China) hebben zij hun eerste social store geopend, waar je in combinatie met je WeChat (Chinese social media) account een totale interactieve winkelervaring beleefd; de winkel wordt het speelbord en jouw avatar in WeChat de pion. Je wordt in de fysieke uitgedaagd om de interactie aan te gaan, door bijvoorbeeld een QR-code te scannen. Hiermee ontgrendel je exclusieve content en verzamel je punten. Net als bij een echte game wordt het verzamelen van punten en het uitspelen van levels beloond. In dit geval met exclusieve content en gepersonaliseerde ervaringen, zo kun je in het café bijvoorbeeld een exclusief menu ontgrendelen als je voldoende punten hebt verzameld. Door het spelelement wordt de consument geïnspireerd en vermaakt, blijven ze langer op de winkelvloer en hebben een bijzondere ervaring die ze graag met anderen delen. Waarom is dit een interessante ontwikkeling? Gaming en gamification – het aanwenden van speltechnieken en -principes in een niet spelomgeving – zijn niet meer weg te denken uit onze omgeving en kunnen zomaar eens het volgende dominante digitale platform worden. Maar wat betekent deze trend voor jou als retailer én hoe kun jij dit inzetten om jouw doelgroepen aan je te binden? Daar zou ik graag onder een kopje koffie met jou over verder filosoferen. Interesse? Neem dan contact op met Carin Frijters door te mailen met carin@retailtheater.nl of direct te bellen met 06-22991709. Fotocredits: Burberry

Maak kennis met RetailTheater

Wij geloven in de toekomst van de fysieke winkel. De concurrentie is groot, zeker met de komst van online. Zorg dus dat je het verschil maakt! RetailTheater is een netwerkorganisatie, online platform en boek ineen. In ons praktische boek leggen wij in heldere taal en met inspirerende voorbeelden uit wat de nieuwste spelregels in retail zijn. Maar dit veld verandert natuurlijk continue! Op onze blog en social media kanalen zijn wij er dus om de laatste inspiratie en tips & tricks te delen. De aanpak van RetailTheater RetailTheater werkt volgens de volgende vier stappen. We kunnen daarbij alle stappen doorlopen, maar we nemen uiteraard ook graag een onderdeel uit handen. Samen aan de slag Elke klant legt een reis af. Die reis begint al voordat er iets gekocht is, gaat verder tijdens de aanschaf en loopt ook daarna nog door. Samen vormen die stappen de klantreis ofwel customer journey. Tijdens de eerste ‘stappen’ laten klanten zich (bewust of onbewust) inspireren. Ze oriënteren zich en bekijken het product of de service. Dat kan vandaag de dag echt op allerlei ‘plekken’.   De klantreis en expert check-up Bij de klantreis gaat het dus letterlijk om de contactmomenten -tijd tussen retailer en (potentiële) klant- en de verscholen kansen. Bij de klantreis en expert check-up kijkt de expert als het ware letterlijk door de ogen van jouw klant en ontdekt zo waar de kansen tijdens deze reis (voor/tijdens en na) liggen voor jouw concept. Het resultaat is een handzame en vooral praktische rapportage waar je direct met aan de slag kunt. Hoe uitgebreid die rapportage is is geheel afhankelijk van jouw portemonnee en wensen. Bekijk hier de mogelijkheden. Maak kennis met de Regisseur van Winkelbeleving Regisseur Carin Frijters werkt, samen met de aangesloten retailspecialisten, volgens de inzichten uit het boek Prikkel de Koopknop. We helpen retailers, ketens en fabrikanten eigentijdse concepten te bedenken en helpen ze bovendien om hun winkelconcepten nog beter te maken. Maar ook op het gebied van styling, merchandise, product, routing en layout en activatie is nog veel te winnen en daar weten wij als geen ander raad mee! Wil je dus praktisch advies op maat? Of ga je liever direct aan de slag met een van onze retailspecialisten? Neem contact met ons op. Wij gaan graag verder in gesprek.

Instore communicatie

Het is een feit: veel fysieke winkels krijgen minder klanten over de vloer. Maar heb je ze eenmaal binnen, zorg er dan voor dat je van die klant ook een koper maakt. Met slimme instore communicatie leid je je klanten makkelijk door jouw winkel en langs het assortiment. En het verleidt ze om aankopen te doen. Dat willen we toch allemaal? Geef richting met je vloer In een grote ruimte is het een uitdaging om jouw klant door je winkel te leiden. Dan kan de vloer een logische keuze zijn. Met pijlen, lijnen en kleuren op de grond vindt je de klant al snel zijn weg. Ook ANWB koos voor richtingaanwijzers op de vloer. Maar kijk voor inspiratie ook vooral buiten je eigen branche. Het Vienna Technical Museum maakt bijvoorbeeld gebruik van heel toffe wayfinding. De keuze voor de vloer heeft in grotere ruimtes wat ons betreft de toekomst.  (Bron: Raw Color) Navigeer met kleur ANWB koos voor kleur op de vloer. Dat is niet de enige plek waar kleur veel effect heeft op het gedrag van de klant. Zoals te lezen in het retailboek Prikkel de Koopknop helpt kleur de klant te versnellen of juist te vertragen. Maar ook beïnvloed je zijn route in de winkel. Gebruik bijvoorbeeld een felle kleur om de looproute aan te geven. Kijk maar naar deze Camper winkel in Tokyo. De inzet van een rood-wit gestreepte trappengang activeert je om naar boven te gaan. En dat is handig. (Bron: Dezeen) Omnichannel, het raadsel voor vele retailers Het verbinden van kanalen is een hot topic voor vele retailers. En dat is logisch, want hoe doe je dit? Maak bijvoorbeeld gebruik van how-to­ filmpjes om te laten zien wat je met een product kan. Of kijk naar een nieuwe telecomwinkel AER in Shanghai. Via de zwarte loper met de tekst ‘app up your life’ word je vanzelf richting de inspirerende beelden gezogen en vind je een interactief scherm waar je apps kunt testen. (Bron: coordination.asia) Ook NIKE gebruikt omnichannel in haar instore communicatie. Hoe? Bekijk hier de flagshipstore in New York. Reviews op de winkelvloer Iedereen vindt de meningen en ervaringen van anderen belangrijk. Hoe leuk is het dan om je klant juist op deze manier te inspireren? Kies voor social media reviews, zoals ze bij H&M en Nordstrom deden, en gebruik hierbij ook de herkenbare huisstijl van de sociale media. (Bron: businessinsider.com) Zeg het in neon Missguided heeft haar jonge vrouwelijke stijlgroep goed begrepen. Door de roze winkel in Londen vind je veel interactieve displays, livestreams van lookbooks en social media is overal. Zo weet Missguided zeker dat de klanten ook buiten de winkel geïnspireerd worden. Zij zetten de informatie dus gewoon groot op de muur! Doe dit wel op plaatsen waar je klant even stilstaat, zoals de kassa of de paskamer. Ook de neon letters zijn hot en doen het goed bij de hippere stijlgroepen. Zet dit dus vooral in als je juist dit publiek wilt aanspreken.  (Bron: retaildesignworld.com) Neon vind je overal Ook bij een minder hippe stijlgroep kan je met neon verlichting een statement maken. Zo gebruikt Åhléns bijvoorbeeld de neon letters om te navigeren en de verschillende ruimtes te duiden. (Bron: 25ah.se) Maak een duidelijk statement Met slimme instore communicatie versterk je je merk. Je kunt er een statement mee maken, zoals bij de pas geopende Adidas flagshipstore in New York. Is jouw stijlgroep jong en sportief? Kies dan voor vergelijkbare wayfinding. En ook hier is de ‘jonge’ neon-verlichting te zien. (bron: businessinsider.com) Maak van die klant een koper &Other Stories heeft het begrepen. Hier vind je in elke winkel volop activerende tekstjes en verleidelijke beelden. De winkel is in feite opgebouwd als een moodboard. Belangrijk bij deze retailer is dat alles wat ze doet het concept versterkt. Het verhaal van &OtherStories en het belang van duurzaamheid komt overal terug. De klant krijgt dus die belangrijke achtergrond informatie en wil niet anders dan een aankoop doen. (Bron: thegloss.com) De roep om theater in Forbo Magazine “Zorg dat je je klant op elk moment in de klantreis verrast, helemaal in de winkel”. Femke en Carin kregen opnieuw de kans om hun visie binnen retail te delen. Wij zijn dan ook erg blij met de mooie publicatie in het Forbo Magazine. Lees hier wat wij nog meer te zeggen hadden.  (Bron: forbo.com) Een mooie bijdrage aan een succesvol event Vorige week waren onze retailstylisten Saskia en Mirjam weer druk bezig met de styling van de beurs Buy&Bloom op C.A.S.T.. Bekijk ons eventstyling bord op Pinterest voor een sfeerimpressie van deze geslaagde dagen en laat je inspireren.